LEKCIJAS
ĀRSTIEM
UN
ĀRSTNIECĪBAS
PERSONĀM

Jebkuram ārstam, turklāt neatkarīgi no specialitātes, ir jāspēj skatīties uz problēmu plašāk. Jo vispusīgāk ārsts būs izglītots, jo labāk un efektīvāk spēs palīdzēt saviem pacientiem.   Lekcijās ārstiem tiks sniegts zināšanu kopums par uztura pamatprincipiem, kas noderēs, lai kvalitatīvi konsultētu pacientus uztura jautājumos un dotu viņiem pamatotus ieteikumus dažādās situācijās.   Lekciju cikls ieteicams kā padziļināts bāzes kurss uzturzinātnē. Esam plānojuši to pakāpeniski papildināt ar jaunām lekcijām, kurās tiks piedāvāti uztura ieteikumi dažādu slimību gadījumos.
Iekļautas piecas video lekcijas + viena papildus bonusa video lekcija par FODMAP diētu.
Pēc lekciju noklausīšanās  tiks piešķirti tālākizglītības (TIP) punkti.
Katras lekcijas garums
– 45 minūtes.
Lektore – apmācīttiesīga sertificēta
uztura speciāliste,
Low FODMAP diētas speciāliste
Jeļena PAVLOVA.
6 TIP
Kopumā iespējams iegūt 6 TIP.

LAI IEGUVĒJS BŪTU PACIENTS

Esam ieinteresēti, lai starp dažādām ārstniecības personām veidotos starpdisciplināra sadarbība. Uztura speciālists nav tiesīgs diagnosticēt un nozīmēt ārstēšanu, savukārt jebkuras citas medicīnas nozares speciālistam zināšanas saistībā ar uzturu ne vienmēr ir pietiekami plašas, tādēļ  bieži informācija tiek meklēta dažādos avotos un resursos, kuri var nebūt uzticami. Gribam aicināt citus mediķus mācīties par uzturu no mums - uztura speciālistiem. Ārstiem, katram darbojoties savā specialitātē, vienlaikus vajadzētu būt zinošiem arī uztura jautājumos, lai sniegtie ieteikumi pacientiem būtu kompetenti, pamatoti un pacientam saprotami. Mūsu mērķis ir panākt, lai pacients no visiem mediķiem saņemtu vienādu, ticamu un standartizētu informāciju. Un ieguvēji no tā būsim visi – gan uztura, gan arī citu medicīnas nozaru speciālisti, bet -  jo īpaši pacienti.
1
lekcija
OGĻHIDRĀTI
Šajā lekcijā tiks aplūkotas šādas tēmas:
  • Ogļhidrātu funkcijas.
  • Cik procentuāli ogļhidrātiem jābūt no dienas enerģijas?
  • Monosaharīdi, disaharīdi, polisaharīdi, laktuloze, trehaloze un to avoti uzturā.
  • Vienkāršie un saliktie ogļhidrāti, to ietekme uz glikozes līmeni asinīs un to avoti uzturā.
  • Šķiedrvielas (šķīstošās, nešķīstošās) un to ietekme uz veselību.
  • Nepieciešamais daudzums un avoti uzturā.
  • Ciete un rezistentā ciete.
  • Cukura saturs produktos un piemēri.
  • Pieļaujamais cukura daudzums dienā.
  • Cukura aizvietotāji (dabīgie – polioli, stevija, fruktoze; mākslīgie – aspartāms, sukroloze).
  • Ko nozīmē informācija uz etiķetes (maz cukura, vidējs cukura daudzums, daudz cukura)?
  • Glikēmiskais indekss, glikēmiskā slodze, insulīna indekss.
  • Kas ir FODMAP diēta un tas ietēkme uz gremošanas sistēmu.
2
lekcija
OLBALTUMVIELAS
Šajā lekcijā tiks aplūkotas šādas tēmas:
  • Olbaltumvielu funkcijas un struktūra.
  • Aizvietojamās un neaizvietojamās aminoskābes.
  • Bioloģiski pilnvērtīgas, nepilnvērtīgas olbaltumvielas un to avoti uzturā.
  • Dienā nepieciešamais olbaltumvielu daudzums.
  • Olbaltumvielu trūkuma sekas un palielināta olbaltumvielu patēriņa ietekme uz veselību.
  • Olbaltumvielu avoti.
  • Olbaltumvielas veģetāriešu uzturā (piena produktu alternatīvas un olbaltumvielu saturs tajos; augu proteīna avoti).
3
lekcija
LIPĪDI
Šajā lekcijā tiks aplūkotas šādas tēmas:
  • Lipīdu funkcijas un klasifikācija.
  • Holesterīns – tā daudzums, funkcijas, avoti uzturā.
  • Lipoproteīnu kompleksi, to nozīme.
  • Triglicerīdi: iedalījums (piesātinātie, nepiesātinātie – mono-, poli-), funkcijas, nepieciešamais daudzums un avoti uzturā.
  • Omega-3 un Omega-6 taukskābes: ietekme uz veselību, vēlamais daudzums un avoti uzturā.
  • Transtaukskābes: ietekme uz sirds un asinsvadu veselību, avoti uzturā.
  • Tauki cepšanai.
  • Kā saprast informāciju uz etiķetes (maz vai daudz tauku, tostarp piesātināto tauku)?
4
lekcija
VITAMĪNI un
MINERĀLVIELAS,
ANTIOKSIDANTI
Šajā lekcijā tiks aplūkotas šādas tēmas:
  • Vitamīnu iedalījums (ūdenī un taukos šķīstošie vitamīni). D vitamīns: funkcijas, avoti uzturā.
  • K vitamīns: funkcijas, ietekme uz veselību. Avoti uzturā. Dienas deva un maksimāli pieļaujamā deva. K vitamīna formas.
  • C vitamīns: funkcijas, avoti uzturā. Ieteicamā un maksimāli pieļaujamā dienas deva.
  • Vitamīni, kas piedalās homocisteīna vielmaiņā – B6, B9, B12. Šo vitamīnu funkcijas, avoti uzturā. Ieteicamā un maksimāli pieļaujamā dienas deva.
  • Ca: galvenas funkcijas, avoti uzturā. Kas veicina un kas traucē uzsūkties kalcijam. Ieteicamā un maksimāli pieļaujamā dienas deva.
  • Mg: funkcijas, trūkuma pazīmes, avoti uzturā. Ieteicamā un maksimāli pieļaujama dienas deva.
  • Fe: funkcijas, trūkuma pazīmes, kas veicina un kas traucē tam uzsūkties, avoti uzturā. Ieteicamā un maksimāli pieļaujamā dienas deva.
  • Zn: funkcijas, trūkuma pazīmes, avoti uzturā. Ieteicamā un maksimāli pieļaujamā dienas deva.
  • Se: funkcijas, trūkuma pazīmes, avoti uzturā. Ieteicamā un maksimāli pieļaujamā dienas deva.
  • Vitamīnu zūdums termiskās apstrādes laikā.
  • Antioksidantu un brīvo radikāļu līdzsvars organismā. Antioksidantu avoti. Dārzeņu un augļu/ogu varavīksnes princips uzturā – veids, kā nodrošināt organismu ar dažādiem antioksidantiem.
5
lekcija
VESELĪGA UZTURA
PAMATPRINCIPI
Šajā lekcijā tiks aplūkotas šādas tēmas:
  • Gremošanas sistēma: uzbūve, funkcijas, mikrobiota nozīme.
  • Uzturvielu sagremošanas process. Kāpēc ir svarīgi rūpīgi sakošļāt ēdienu, ēst lēnām, ievērot regulāras ēdienreizes?
  • Uzturvielu procentuālais sadalījums.
  • Uztura šķīvis.
  • Ziemeļvalstu uztura piramīda. Produktu porciju lielumi un nepieciešamais daudzums.
  • Sāls produktos. Informācija uz etiķetes (daudz, maz sāls).
  • Ūdens nozīme un tā nepieciešamais daudzums. Dažādi dzērieni – kafija, tēja, saldināti dzērieni, enerģijas dzērieni, alkohols, sulas.
  • Cik daudz kaloriju, cukura, tauku, sāls var uzņemt ar dažādiem produktiem/ēdieniem? 
  • Divas ēdienkartes – veselīgs un neveselīgs variants.
  • Veselīgas receptes.
Paroles atjaunošanas e-pasts nosūtīts! Pārbaudi e-epastu un seko tajā norādītajām instrukcijām.
Parole nomainīta!
Paldies, ka reģistrējies!
Ievadi kodu!
uzturs
kustības
sajūtas
3 mēneši
90
Pilna programma "Dzīvo vieglāk"
uzturs
30
14 uztura speciālistu nodarbības
kustības
30
36 video nodarbības pamatpakā +
22 papildus nodarbības (joga, dejas)
sajūtas
30
12 video nodarbības
ārstiem
25
5 uztura lekcijas +
1 bonusa lekcija par FODMAP diētu
6 TIP punkti